Dominion Strategy Forum

Please login or register.

Login with username, password and session length
Pages: [1]

Author Topic: Dominion Overview in Dutch  (Read 6133 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dirkdebeule

  • Spy
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 83
  • Why Not?
  • Respect: +50
    • View Profile
Dominion Overview in Dutch
« on: May 28, 2015, 05:48:22 am »
+1

Dominion is een deck building kaartspel ontworpen door Donald X. Vaccarino in 2008. Tijdens het spel probeer je een zo sterk mogelijk deck te vormen, zodat jij aan het einde van het spel de meeste punten hebt. De kaarten in je deck rouleren steeds. Elke beurt bestaat uit drie fasen ( actie-, aanschaf- en opschoonfase). De verschillende kaarten in je hand helpen je daarbij of kunnen dit aantal vermeerderen. Geldkaarten   vormen je kapitaal. Met puntenkaarten   kun je niets in je beurt, maar je hebt ze uiteindelijk wel nodig om te winnen. Alles hangt af van jouw strategie … en die van je medespelers!
Het basisspel heeft in 2009 verschillende internationale prijzen gewonnen en is in de loop der jaren voorzien van allerlei uitbreidingen en extra’s …. véél spe(e)lplezier!


Dominion: In naam van de Koning! (oktober 2008) 
Het basisspel Dominion bevat puntenkaarten, geldkaarten en 25 verschillende actiekaarten. Elke beurt mag je kaarten bijkopen, waardoor je op jouw manier je doel kunt bereiken. Omdat in elk spel maar 10 van de 25 actiekaarten worden gebruikt, is Dominion iedere keer weer anders.
Dominion is één van de weinige expertspellen die je binnen een half uur kunt spelen.
Het is eigenlijk onmogelijk om altijd werkende tips te geven voor dit spel. Veel hangt af van de keuzes van andere spelers en de samenstelling van de 10 soorten Koninkrijkkaarten. Het belangrijkste is om een mix te verzinnen waarvan je denkt dat de kaarten goed bij elkaar passen en je een vloeiende wisselwerking krijgt tussen geld en acties.

Intrige! (juli 2009) 
Zelfstandige basisvariant van het meervoudig bekroonde kaartspel Dominion. De verpakking bevat puntenkaarten, geldkaarten en 25 nieuwe Koninkrijkkaarten.
In Intrige! vind je een paar nieuwe soorten kaarten. Er zijn kaarten die bij meerdere categorieën horen en kaarten waarbij je uit verschillende acties kunt kiezen. Deze acties zijn weliswaar wat minder krachtig dan acties op kaarten waarbij je niet kunt kiezen, maar het maakt je deck wel flexibeler. Verder bevat deze nieuwe versie spectaculaire kaarten om andere spelers mee dwars te zitten en een nieuwe verdedigingskaart, waarmee je de aanval weliswaar niet volledig teniet doet, maar je er wel beter op kunt voorbereiden.
Intrige! kun je apart spelen, maar ook met het basisspel Dominion combineren. Zo kun je uitbreiden tot 6 spelers.

Hijs de Zeilen! (oktober 2009) 
In deze uitbreiding kies je het ruime sop. Hijs de Zeilen! bevat naast 26 nieuwe Koninkrijkkaarten ook geld- en embargofiches en verschillende tableaus om de gevolgen van het bereiken van een eiland of het inzetten van piratenschepen bij te houden.
Verder introduceert deze uitbreiding duurzame kaarten, die een beurt langer in het spel blijven en daarmee nog meer voordelen voor de actieve speler kunnen opleveren.

De Alchemisten (mei 2010) 
Deze mini uitbreiding bevat 12 nieuwe Koninkrijkkaarten en een nieuwe geldkaart, “Toverdrank”.
Met De Alchemisten ontstaan ontelbare nieuwe combinaties, die leiden tot een grote variatie aan nieuwe tactieken.
De spectaculairste kaart is ongetwijfeld "Bezeten" (een extra beurt uitvoeren met de kaarten van je linkerbuur)!
Als je tactiek gebaseerd is op De Alchemisten, probeer dan zo snel mogelijk een aantal “Toverdranken” aan te schaffen.

Welvaart (oktober 2010) 
Deze uitbreiding bevat 25 nieuwe Koninkrijkkaarten en 2 nieuwe standaard kaarten, waarmee de spelers verder kunnen bouwen dan Goud en Provincies.
Het centrale thema is rijkdom. Er zijn geldkaarten met actiemogelijkheden, kaarten die interactie met geldkaarten hebben en dure, krachtige kaarten.
Welvaart maakt het mogelijk om meer met je geldkaarten te doen. Daarom speel je die nu in een volgorde naar keuze, waarbij je eventuele acties uitvoert voordat je de volgende kaart speelt. Omdat er veel meer geld in het spel komt dan gebruikelijk, kun je nu standaardkaarten als Platina (5 munten) en Kolonie (10 overwinningspunten) kopen. Verder zijn er kaarten die extra overwinningspunten in de vorm van fiches opleveren. Met deze uitbreiding worden de keuzemogelijkheden nog groter dan ze al waren!
Als je je tactiek op Welvaart baseert, probeer dan zo snel mogelijk aan Platina te komen. Pas op voor teveel pestkaarten in het spel die het op geldkaarten hebben voorzien.

Overvloed (juni 2011) 
Deze mini uitbreiding met het centrale thema "variëteit" bevat 13 nieuwe Koninkrijkkaarten en 5 speciale prijskaarten. Veel Koninkrijkkaarten geven bonussen voor het hebben van verschillende handkaarten. Daardoor word je gemotiveerd om een flexibel deck te bouwen.
Prijskaarten zijn beloningen die je kunt winnen bij het spelen van de Koninkrijkkaart "Toernooi". Er is van elk van de 5 soorten prijskaarten maar 1 exemplaar. Zijn de prijskaarten op, dan win je toch nog een "Hertogdom".

Het Achterland (oktober 2011) 
Deze uitbreiding bevat 26 nieuwe Koninkrijkkaarten.
De kaarten uit Het Achterland geven je de mogelijkheid om acties uit te voeren op het moment dat je kaarten koopt of pakt. Daardoor kun je je hand snel uitbreiden. Maar pas op, een groot deck kan ook nadelen met zich meebrengen.
Baseer je je tactiek op Het Achterland, probeer er dan voor te zorgen dat je niet teveel verschillende kaarten in je deck verzamelt, anders wordt het lastig om een stabiel potje te draaien.

De Donkere Middeleeuwen (augustus 2012) 
Deze ruime uitbreiding bevat 35 nieuwe Koninkrijkkaarten plus verschillende slechte (pest)kaarten (Ruïnes) die je aan de andere spelers kunt geven, nieuwe startkaarten (Onderdak) om startlandgoederen te vervangen en kaarten die je uitsluitend via bepaalde andere kaarten kunt verkrijgen.
De centrale thema's in De Donkere Middeleeuwen zijn "Vernietigde Kaarten" en “opwaardering”. Er zijn kaarten die iets doen als ze vernietigd worden, kaarten die rechtstreeks invloed op de stapel "Vernietigde Kaarten" hebben, kaarten die zichzelf opwaarderen en kaarten met manieren om andere kaarten op te waarderen.
Baseer je je tactiek op De Donkere Middeleeuwen, probeer dan een middenweg te vinden tussen kaarten die zichzelf vernietigen en kaarten die bij vernietiging iets leuks voor je doen.

De Gilden (juni 2013) 
Deze mini uitbreiding bevat 13 nieuwe Koninkrijkkaarten en munten.
Je kunt munten opsparen en later gebruiken bij kaarten die iets extra doen als je er meer voor betaalt.
Als je tactiek gebaseerd is op De Gilden, zorg dan altijd voor wat munten in je voorraad.

Avonturen (juli 2015) 
Deze ruime uitbreiding bevat 30 nieuwe Koninkrijkkaarten, waaronder een aantal "duurzame", die ook in volgende beurten actief zijn. Twee upgrade-Koninkrijkkaarten (Actie-Reiziger) vormen de basis voor een upgrade-set van telkens nog 4 Actiekaarten (welke niet tot de voorraad horen). Verder zijn er Reservekaarten, die je voor later kunt bewaren op een Reservetableau. Er zijn ook 20 Gebeurteniskaarten, waarmee je andere zaken dan kaarten kunt kopen/inzetten, zoals Avonturenfiches (10 soorten) die de effecten van kaarten wijzigen.
Baseer je je tactiek op kaarten uit Avonturen, probeer dan goed gebruik te maken van de mogelijkheden die de nieuwe fiches en duurzame kaarten geven.

“Empires” (juni 2016) 
Deze ruime uitbreiding bevat 24 Koninkrijkkaarten, waaronder 9 kaarten die je kan kopen en er pas later voor betalen (debt) en 6 stapels met 2 of 8 (Castles) verschillende synergie-kaarten (split piles).
Nieuwe “Landmarks” (21 stuks) welke een nieuwe manier van punten verzamelen (of verliezen) toevoegt.
Overwinningsfiches uit Welvaart (waaronder een nieuwe goudkleurige met waarde 2) en Gebeurteniskaarten (13 stuks) uit Avonturen duiken ook weer op.
Er zijn 96 tokens (56 VP en 40 debt). Spijtig genoeg heeft 999 games besloten deze in karton te drukken i.p.v. in metaal.
 
Extra’s

Basiskaarten (juni 2012)
Een set van alle basiskaarten (geldkaarten, puntenkaarten, vloekkaarten en Vernietigde Kaarten) van de zelfstandige spelen én uitbreidingen in een volledig nieuw ontwerp. Deze set bevat geen Koninkrijkkaarten.

Promokaarten (2008-2015)
Door de jaren heen zijn er 7 micro uitbreidingen uitgebracht, telkens bestaande uit één set Koninkrijkkaarten: Envoy (nov 2008)  , Black Market (maa 2009)  , Stash (feb 2010)  , Walled Village (jun 2011)  , Governor (okt 2011)  , Prince (jun 2014)   en Summon (aug 2015)   (Summon zal in elke taal verkocht worden samen met een heruitgave van de Gebeurteniskaart Woudlopen, welke een designfout bevat. Dit is uitgesteld!).

Het Koninkrijk Dominion (september 2015)
Deze kennismakingsversie bevat 16 koninkrijkkaarten en van elke soort zijn er maar 8 kaarten. De meeste kaarten zijn bekend uit het basisspel en Intrige, maar er zijn ook kaarten bij uit onder andere Welvaart, Overvloed en De Donkere Middeleeuwen.
Het Koninkrijk Dominion is een uitstekende instap voor kinderen. Zo bevat Het Koninkrijk Dominion geen reactie-, duurzame, vloek- of andere kaarten die ingrijpende spelregelwijzigingen of zeer confrontatieve spelmechanismen met zich meebrengen.

Vertalingen
Dominion is een spel waarbij het volgen van de instructies op de kaarten van groot belang is.
Op sommige kaarten staan foutieve vertalingen welke een groot effect hebben op het spelverloop.
Ondertussen kan je een herdruk van alle correct vertaalde kaarten (behalve Smokkelaar, betreft eerder een ongelukkige vertaling) opvragen door een mailtje te sturen naar klantenservice@999games.nl .
De fout van Bureaucraat, Plan en de kaartverdeler van Avonturen is gemeld aan 999 games en mogelijk komt hier later nog een herdruk van.
     
Geldschieter: Je moet een koperkaart vernietigen (als je deze in je hand hebt).
Bureaucraat: Het is verplicht om de teruggelegde kaart eerst te tonen.
Tolheffing: De 2 getoonde kaarten dienen afgelegd te worden.
Voorpost: De extra beurt moet je na je huidige beurt uitvoeren. “Voorpost” geeft je nooit meer dan 2 beurten achter elkaar. 
Smokkelaar: De kaart neem je uit de voorraad, niet van je buurman.     
Piratenschip: Niet iedere speler, maar iedere andere speler toont de 2 bovenste kaarten van zijn trekstapel.     
Inheems Dorp: De kaart leg je gedekt op je tableau en mag je op ieder moment bekijken.     
Koningshof: Je mag een actiekaart kiezen.     
Jonge Heks: Je mag een Bankaart tonen.     
Krankzinnige: De kaart moet na het spelen altijd terug op de stapel “Krankzinnige” gelegd worden.     
Straatjongen: +1 Aanschaf moet +1 Actie zijn.     
Schurk: Niet iedere speler, maar iedere andere speler toont de 2 bovenste kaarten van zijn trekstapel.     
Steenhouwer: Je mag alleen overbetalen om actiekaarten te pakken.
Plan: Je mag een kaart uit je hand vernietigen als je een kaart koopt waarop je vernietigingsfiche ligt, niet als je ze speelt.     
Verborgen Schat: Op de kaartverdeler in de doos is het vakje voor 'verborgen schat' geschreven als 'verloren schat'.


 
« Last Edit: January 14, 2017, 06:07:50 am by dirkdebeule »
Logged
The Witch likes walking from her Throne Room to her Workshop in the Garden 😁
Pages: [1]
 

Page created in 0.132 seconds with 20 queries.